ALEX² Alerji Testi – Tüm Alerjenlerin Kapsamlı Bir Analizi
ALEX² testini yaptırmak isteyen her hastanın bilmesi gerekenler
Çok sayıda alerji testi olmasına rağmen, bugün alerjik hastalıkların güncel, uygun ve doğru teşhisinde bir sorun vardır. Avrupa’da, alerjisi olanların % 45’inde teşhisin koyulmasında bir problem olduğu düşünülmektedir. Sonuçta, hastanın çeşitli alerjenlere reaksiyonu aynı şekilde ortaya çıkabilir ve alerji semptomları genellikle diğer hastalıkların belirtilerine benzer.
ALEX², önemli ve çapraz reaktif alerjenlerin araştırılmasını büyük ölçüde kolaylaştıran yeni nesil in vitro moleküler tanı testidir. ALEX² testi 300 alerjeni belirlemenizi sağlar. Toplam IgE seviyesi ve 120 moleküle spesifik IgE ve 180 alerjen ekstraktı da bu test ile belirlenebilir. Bunlar, neredeyse bilinen alerjenlerin tamamıdır. Bu nedenle ALEX² testi hasta duyarlılığının tam bir tablosunu sunar.
ALEX² testini yaptıran ve sonuç alan herkes için ortaya çıkabilecek en yaygın soruların bazılarına bakalım.
Analiz sonucunun bir tanı olmadığını lütfen unutmayın. Analiz sonucunun doğru bir şekilde yorumlanması için lütfen bir alerji uzmanı ile görüşün.
1. ALEX² çok bileşenli testi, diğer alerjen testlerinden neden daha iyidir?

Kişi, alerjinin bazı semptomlarını unutabilir, hafife alabilir ve alerji uzmanını semptomlar hakkında detaylı bir şekilde bilgilendiremeyebilir. Ayrıca, genellikle alerji uzmanı ile muayenede zaman sınırı olabilir, bu da hastanın hayatı ve hastalığı hakkında tam bilgi toplanmasını zorlaştırır. Bu nedenle, hastanın reaksiyonunun nedenini belirlemek için doktorunuz, bir alerjen için ayrı paneller veya testler seçerek, alerjiye neden olan tüm faktörleri dikkate alamayabilir. Bu gibi durumlarda, hasta genellikle tedavi sonuçlarından memnun kalmaz, çünkü alerji semptomları tekrar ortaya çıkabilir.
Ancak tanı ALEX² testi kullanılarak yapıldıysa, doktor hastanın duyarlılığının tam bir tablosunu alır. Bir analizde, gıda alerjileri, mevsimsel alerjiler veya saman nezlesi, atopik dermatit, bronşiyal astım, alerjik rinit semptomlarına neden olabilecek tüm ana alerjenler toplanır. Ek testler ve analizler yapmaya gerek yoktur. Test sonuçlarına göre ALEX², alerjene özgü immünoterapi dahil olmak üzere etkili bir tedavi sunabilir, diyet ve yaşam tarzı hakkında öneriler geliştirebilir.
ALEX² testi, hem ekstraktlara hem de alerjen moleküllerine duyarlılık seviyesini kontrol etmenizi sağlar. Yani sadece belirli bir alerjen ekstraktına, genel olarak balıklara alerjiniz olup olmadığı hakkında değil, aynı zamanda onun proteinlerinin moleküllerine (örneğin parvalbumin) karşı da bilgi edinirsiniz. Ancak testi sadece bir alerjene veya daha ziyade alerjen ekstraktı için yaptırırken olumsuz bir sonuç alabilirsiniz. Bunun nedeni, bir alerjen ekstraktının alınması sırasında bazı proteinlerin yok edilebilmesidir. ALEX² testi, hem ekstraktların hem de moleküllerin varlığını, doğruluğunu ve bilgi içeriğini arttırır. Tanı panelindeki bir alerjenin maliyeti veya bir alerjen için ayrı bir analiz çok daha yüksektir.
2. Analiz, artmış bir total immünoglobulin E (IgE) seviyesine sahiptir, ancak ALEX² test sonuçlarının geri kalanı negatiftir, özütlere ve alerjen moleküllerine spesifik immünoglobulinler E bulunmamıştır. Bu durum ne anlama gelir?
Kendi içinde, artan bir toplam immünoglobulin E konsantrasyonu, bir kişinin alerjisi olduğunu göstermez. İstisna, nadir bir hastalık, alerjik bronkopulmoner aspergillozdur (ABA), teşhisi için toplam IgE seviyesini belirlemek önemlidir.
Bu nedenle, genel IgE seviyesi yükselirse, bu sonuç doktor tarafından hastanın, yaş, cinsiyet, seyahat öyküsü, alerjene potansiyel maruz kalma ve aile öyküsü de dahil olmak üzere hastalık semptomlarını dikkate alarak yorumlanmalıdır.
Sonuçta, primer immün yetmezlikler, enfeksiyonlar, paraziter hastalıklar, otoimmün, inflamatuar ve onkolojik hastalıklar dahil olmak üzere kandaki artmış toplam IgE seviyesi tespit edilebilir. Bu nedenle, yüksek düzeyde total immünoglobulin E sonucu alındıktan sonra, kandaki IgE artışının diğer tüm olası nedenlerini dikkate alacak bir alerji uzmanına başvurmak gerekir.
Ve ayrıca kandaki normal total immünoglobulin E seviyesi, insanlarda alerjik bir hastalığın olmadığını gösteremez. Bu nedenle, total immünoglobulin E seviyesi, alerjilerin varlığı veya yokluğu için tanısal bir kriter olamaz.
3. ALEX² testinin pozitif olduğu, yani analizlerin sonuçlarına göre alerjenlerin ekstraktlarına veya moleküllerine spesifik immünoglobulin E tespit edilirse yapmak gerekir?
Alerjenlerin özütlerine veya moleküllerine spesifik immünoglobulin E’nin varlığı, sizin veya çocuğunuzun belirli alerjenlere karşı büyük olasılıkla duyarlı olduğunuzu gösterir. Bu durumda, bir alerji uzmanına danışmanız gerekir. Sadece bir alerji uzmanı şikayetlerinizi ve tıbbi geçmişinizi dikkate alarak ALEX² testinin sonuçlarını doğru bir şekilde yorumlayabilecektir.
Ayrıca, öykü ve muayene verilerine dayanarak, alerji uzmanı etkili bir tedavi seçebilecek, yaşam tarzı ve beslenme hakkında önerilerde bulunabilecektir.
4. Analiz sonuçlarına dayanarak, belirli solunum alerjenleri veya besin maddeleri için spesifik immünoglobulin E, siz veya çocuğunuzda bulunduysa, ancak onlarla temasta alerji belirtileri oluşmuyorsa ne yapmak gerekir?
Asemptomatik duyarlılaşma diye bir şey vardır. Bu, alerjen testlerinin pozitif olabileceği anlamına gelir ancak kişi alerji belirtilerini hissetmez. Bu değerleri görmezden gelmemek gerekir çünkü, gelecekte bu asemptomatik duyarlılaşma, ALEX² testinin ortaya çıkardığı gıdalara veya havadaki alerjenlere karşı duyarlılık, bir alerjiye dönüşebilir.
Yaşam tarzı hakkında daha ayrıntılı öneriler bir alerji uzmanı tarafından verilebilir.
5. Alerji semptomları varsa ancak ALEX² testi negatifse veya spesifik immünoglobulin E seviyesi, duyarlılığın yokluğunu gösteren 0.1-0.35 aralığındaysa bu durum ne anlama gelir?
Alerji belirtileri tamamen spesifik değildir. Yani, alerjiye benzer semptomlar, örneğin soğuk algınlığı, gıda intoleransı, histamin intoleransı, laktoz eksikliği vb. gibi diğer hastalıklarda da görülebilir.
Bu nedenle, alerji belirtileri şunlar olabilir:
- Burun tıkanıklığı veya hapşırma,
- Deri döküntüsü veya kaşıntı,
- Öksürme veya hırıltı,
- Ürtiker ve anjiyoödem vb.
Yukarıda listelenen semptomlardan bir veya daha fazlasıyla karşılaşırsanız ve alerjen testiniz varsa, ALEX² testi negatifse, büyük olasılıkla semptomlarınız diğer hastalıkların veya durumların bir belirtisidir. Kesinliklerini belirlemek, inceleme ve tedavi için bir alerji uzmanına danışın.